Обнови до Великодніх свят

В українців є традиція прикрашати свої оселі до Великодня. Воскресіння Христове є доброю нагодою оновити і свою душу, тобто змінитися на краще. Кращим у нас повинно бути усе: помисли, справи, благочинність.

DSC_0506

Нещодавно, буквально у переддень Великого дня, я відвідав Духову Криницю і побачив, як і вона теж змінилася на краще. Про надзвичайну ауру цього місця уже написано багато, але я звернув увагу на окремі моменти, які роблять цю святиню ще більш привабливою. Що маю на увазі?

Перше це те, що Плащаниця цього року уперше була виставлена не у маленькій церковці Івана Хрестителя, а в освяченому минулого року  Гробі Господньому. У цьому є певний символізм. Адже нам не потрібно тепер  їхати далеко у Святу землю, щоб відчути таїну схожого місця. Біля Криниці – це можна пережити також. І багато людей сюди уже навідувалось. Правда про це мало було інформації, але усі, хто всів це побачити, що пережив дивне відчуття.  В  символічні печері, у яку ледь пробивається денне світло розміщується Ісусова плащаниця.  Вклякаючи навколішки, повністю віддаєшся молитві і ніби переносишся на багато століть назад у печеру в Єрусалимі недалеко Голгофи…

Друга обнова  – великодня писанка, що стоїть перед церквою. Вона була і минулого року, але не була такою вражаючою. Минулого року писанка була розфарбована в «американському стилі» за відкриткою, присланою з-за океану. Тепер майстер Іван Овчар вирішив змінити на ній зображення і відтворив яскравий та колоритний гуцульський орнамент. До писанки провели доріжки із зрізаних  кружелець дерев. Так,  що до неї тепер можна підійти ближче , щоб сфотографуватись.

І нарешті, третє місце, на яке хочу звернути увагу прочан – вітраж у водозабірнику. На ній відтворена Богородиця з Ісусиком, а над криницею  голуб – символ Святого Духа.   Це як на іконі  «Мати Божа Духової Криниці», але зображення трохи видозмінено. Кажуть, що вночі він світиться і це виглядає дуже гарно. Виготовив цей вітраж і пожертвував його для цього місця Ігор Волошин з Івано-Франківська.

DSC_0529

Ось такі  дивогляди появилися біля Духової Криниці у передвеликодній час 2017 року. Відкриваючи Книгу відгуків, яка зберігається у церковці читаємо багато  подячних слів, які люди записують у ній, щоб передати захоплення незвичайністю цього місця. А воно з кожним роком стає усе кращим. І не тому, що, як казав класик, «Краса врятує світ», а тому, що це Боже місце. А воно інакшим бути не може. Адже Бог створив красу цього світу, а людина тільки може її доповнити плодами своєї фантазії і рук.

Іван ДРАБЧУК

Leave a comment